Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων τοκογλυφίας

Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων τοκογλυφίας

Αρ. Πρωτ. 13814/04.02.09

Προς Υπουργούς:
- Οικονομίας και Οικονομικών
- ΕΣ.Δ.Δ.Α. και Δημόσιας Τάξης
- Δικαιοσύνης


Ανησυχητικές και επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η δράση των τοκογλύφων στην χώρα μας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των νέων πολιτικών που ακολουθούν οι τράπεζες.
Η αλλαγή πολιτικής δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας μας, η οποία ακολουθεί την παγκόσμια κρίση και τα νέα δεδομένα, αφήνει πρόσφορο έδαφος σε επιτήδειους να δράσουν και να εκμεταλλευτούν επαγγελματίες που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη από ρευστό και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους από τις τράπεζες. Τα κριτήρια δανεισμού από τις τράπεζες είναι ακόμα πιο αυστηρά, τόσο για τους επαγγελματίες, για αυτούς που είναι αποκλεισμένοι λόγω του «Τειρεσία», όσο και για τα υπερχρεωμένα από καταναλωτικά δάνεια νοικοκυριά.


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τόσο ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών Ελλάδος, όσο και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι τα κρούσματα τοκογλυφίας ενδέχεται να λάβουν ακόμα πιο μεγάλες διαστάσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2009, όταν θα είναι πιο έντονες οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην χώρα μας.
Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελλάδος τον τελευταίο χρόνο περισσότεροι από 1.000 πολίτες έπεσαν θύματα και εξαπατήθηκαν από γραφείο χορήγησης δανείων μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι τοκογλύφοι δεν δίστασαν να βγάλουν σε πλειστηριασμό την ακίνητη περιουσία των οφειλετών.
Οι τόκοι που καλούνται να πληρώσουν οι δανειζόμενοι είναι ιδιαίτερα υψηλοί, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ίδιοι οι τοκογλύφοι παραπέμπουν τους «πελάτες» τους σε άλλους τοκογλύφους για να προβούν εκ νέου σε δανεισμό προκειμένου να αποπληρώσουν τον αρχικό δανεισμό από τοκογλύφο. Επιπλέον σύμφωνα με τον Σύλλογο Δανειοληπτών Ελλάδος, τα θύματα των τοκογλύφων λαμβάνουν μόνο το 60%-70% του αρχικά συμφωνηθέντος ποσού, καθώς το υπόλοιπο παρακρατείται από τους ίδιους.
Καθώς η όλη διαδικασία είναι παράνομη, τα θύματα δεν καταφεύγουν στη δικαιοσύνη και δεν καταγγέλλουν ούτε τα περιστατικά εκβιασμού και άσκησης βίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τις εταιρείες που λειτουργούν παράνομα ως γραφεία χορήγησης δανείων και εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο;

- Τι μέτρα πρόκειται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και ΕΣ.Δ.Δ.Α. και Δημόσιας Τάξης προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες και οι περιουσίες τους που πέφτουν θύματα τοκογλύφων;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για την στήριξη των επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της παγκόσμια οικονομικής κρίσης, προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα τοκογλυφίας στο άμεσο μέλλον;

Απαντήσεις Υπουργείων